Edem makule – simptomi, uzroci i lečenje

Edem makule je otok ili zadebljanje u makuli koji nastaje usled nakupljanja tečnosti koja izlazi iz krvnih sudova mrežnjače dovodeći tako do oštećenja centralnog vida.

Makula ili žuta mrlja je malo centralno područje mrežnjače i predstavlja centar jasnog vida. Odgovorna je za viđenje boja i finih detalja.

Edem makule je otok ili zadebljanje u makuli koji nastaje usled nakupljanja tečnosti koja izlazi iz krvnih sudova mrežnjače dovodeći tako do oštećenja centralnog vida.

Uzroci

Uzroci nastanka edema žute mrlje su mnogobrojni. Najčešće je posledica dijabetesa, gde usled oštećenja zidova malih krvnih sudova mrežnjače dolazi do propuštanja tečnosti i krvi u okolno tkivo. Ukoliko se ne leči dovodi do trajnog gubitka centralnog vida, predstavljajući tako i najčešći uzrok gubitka vida kod osoba obolelih od dijabetesa.

Ostali uzroci su vlažna forma staračke degeneracije makule, uveitisi, okluzija centralne vene mrežnjače, edem nakon operacija oka ili nuspojave određenih lekova.

Simptomi

Simptomi se javljaju u centralnom delu vidnog polja i mogu biti u vidu zamagljenja, krivljenja slika, pojave umanjene slike i poremećaja viđenja boja.

Dijagnoza

Ukoliko primetite neki od navedenih simptoma potrebno je da se što pre javite Vašem oftalmologu koji će kliničkim pregledom i snimanjem očne pozadine (OCT), brzo, lako i bezbolno postaviti dijagnozu edema u makuli. Pravovremena dijagnostika i lečenje su od velikog značaja za prevenciju ozbiljnog i trajnog gubitka vida.

Lečenje

Lečenje je prvenstveno usmereno za osnovni uzrok edema kako bi se sprečilo dalje propuštanje krvnih sudova uz terapiju koja je usmerena na povlačenje već postojeće tečnosti i uspostavljanja normalnih anatomskih odnosa u makuli.

Zavisno od uzroka, lečenje može uključivati: lokalnu upotrebu medikamenata u vidu kapi za oči, injekcije koje se daju direktno u untrašnjost očne jabučice, laserske intervencije ili složene hirurške metode.

Zavisno od uzroka, dužine trajanja i primenjenog načina lečenja povlačenje makularnog edema može trajati i više meseci. Najvažnije je da se pridržavate propisanih mera i saveta Vašeg oftalmologa kao i da obavljate redonve kontrole radi što delotvornijeg lečenja i sprečavanja mogućih komplikacija.