mikrohirurgija oka

Mikrohirurgija oka

Mikrohirurgija oka u očnoj bolnici MC Vidar Latinović obavlja se ambulantno u lokalnoj anesteziji. U dve savremeno opremljene operacione sale, naši hirurzi svakodnevno obavljaju intervencije, najčešće:

  • Hirurgija katarakte sa ugradnjom savremenih veštačkih sočiva
  • Hirurgija glaukoma – filtracione operacije i operacije sa ugradnjom intraokularnih šantova
  • Konvencionalna i vitreoretinalna hirurgija mrežnjače i staklastog tela (kod dijabetične retinopatije, ablacije mrežnjače, krvarenja i drugih dubinskih komplikacija u oku kao posledica povreda, drugih očnih bolseti ili operacija)
  • Operacije na kapcima i pomoćnim organima oka
  • Operacije razrokosti

Katarakta

Katarakta ili siva mrena je zamućenje očnog sočiva koje dovodi do gubitka vida koji se ne može ispraviti naočarima, kontaktnim sočivima ili laserskim skidanjem dioptrije. Moderna operacija katarakte je najčešći hirurški zahvat u medicini uopšte i jedna je od najsigurnijih na svetu, pogotovo ako ste zdravi i nemate udružene očne bolesti kao što su dijabetička retinopatija, glaukom i staračka degeneracija žute mrlje.

Operacija katarakte

Tokom operacije katarakte, zamućeno očno sočivo se uklanja i zamenjuje veštačkim intraokularnim sočivom (IOL). Postupak se obično izvodi ambulantno, bezolno u lokalnoj anesteziji. Ugrađeno veštačkog sočivo zamenjuje dioptriju odstranjenog prirodnog, a bira se prema potrebi i želji pacijenta. Danas postoje savremena sočiva koja obezbeđuju dobar vid na daljinu i blizinu (refraktivna, multifokalna sočiva). Ugrađeno sočivo ne zahteva brigu, ne skida se i ne oseća, ono postaje trajni deo oka koji preuzima ulogu prirodnog sočiva. Sve češće se zamena očnog sočiva koristi i za korekciju dioptrijskih grešaka oka radi oslobađanja od potrebe za naočarima.

operacija katarakte

Fakoemulzifikacija je savremena ultrazvučna metoda operacije katarakte koja se u široj javnosti često poistovećuje sa laserskom operacijom. Međutim, pomoću posebnih aparata, ultrazvučnim talasima fragmentiše se i uklanja zamućeno očno sočivo uz očuvanje njegove prirodne sočivne vrećice – kapsule. U očuvanu vrećicu se ubacuje savremeno savitljivo veštačko intraokularno sočivo, iza dužice oka. Ovu metodu odlikuje mali operativni rez koji bez šivenja brzo zarasta.

Pre odluke o operaciji katarakte, potrebno je obaviti kompletni oftalmološki pregled i proceniti da li postoje neke udružene očne bolesti kao i rizici i razlozi zbog kojih eventualno ne treba operisati kataraktu. Izmeriće se biometrijske vrednosti oka i spram njih odrediti odgovarajuća dioptrija potrebnog veštačkog sočiva.

priprema u op sali 2

Sama operacija obično traje oko 15-20 minuta, ali boravak na klinici obično traje nešto duže zbog prethodne pripreme i širenja zenica. Nakon operacije, na oko se postavlja štitnik ili zavoj koji na oku treba da stoji nekoliko sati. Nakon toga, prema uputstvima oftalmologa stavljaju se kapi za oči naredinh mesec dana.

Nekoliko dana nakon operacije, vid može biti malo zamućen ali svakodnevno postepeno dolazi do oporavka i poboljšanja vida. Tokom prvog meseca nakon operacije treba izbegavati izlaganje oka prljavštini, prašini i kozmetičkim proizvodima, i treba izbegavati teške fizičke aktivnosti i podizanje većeg tereta. U posebnim slučajevima, hirurg će Vam dati i individualne preporuke vezane za oporavak nakon operacije katarakte.