Katarakta – kratki vodič za pacijente

Katarakta ili siva mrena je zamućenje očnog sočiva koje dovodi do gubitka vida koji se ne može ispraviti naočarima, kontaktnim sočivima ili laserskim skidanjem dioptrije.

Katarakta ili siva mrena je zamućenje očnog sočiva koje dovodi do gubitka vida koji se ne može ispraviti naočarima, kontaktnim sočivima ili laserskim skidanjem dioptrije. Savremena hirurgija može vratiti vid izgubljen kataraktom i smanjiti vašu potrebu za naočarima.

Moderna operacija katarakte je najčešći hirurški zahvat u medicini uopšte i jedna je od najsigurnijih na svetu, pogotovo ako ste zdravi i nemate udružene očne bolesti kao što su dijabetička retinopatija, glaukom i staračka degeneracija žute mrlje.

Postoji više oblika katarakte. Najčešći su:

  • Subkapsularna katarakta koja zahvata zadnji deo očnog sočiva. Može biti udružena sa drugim očnim i sistemskim bolestima kao i sa uzimanjem određenih vrsta lekova, kao što su kortikosteroidi. Pacijenti sa subkapsularnom kataraktom primećuju da slabije vide kada je jako svetlo dok u slabo osvetljenom prostoru vide bolje.
  • Nuklearna katarakta razvija se u centralnom delu sočiva. Obično je povezana sa sa starenjem i dovodi do progresivnog povećanja minus dioptrije sve do gubitka vida. Pacijenti sa nuklearnom kataraktom primećuju da im više ne trebaju naočare za čitanje koje su ranije koristili.
  • Kortikalna katarakta predstavlja beličasta zamućenja koja nastaju na perifernim delovima sočiva i napreduju ka centru. Pacijenti najčešće primećuju duple slike i rasipanje svetlosti.

Katarakta u početnim stadijumima ima vrlo mali uticaj na vid. Može se primetiti blago zamućenje ili zamagljenje vida, kao kada se gleda kroz zamagljeno staklo.

Operacija katarakte

Tokom operacije katarakte, zamućeno očno sočivo se uklanja i zamenjuje veštačkim intraokularnim sočivom (IOL). Postupak se obično izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji.

Najčešća metoda je pomoću ultrazvučnih talasa koji usitnjavaju i usisavaju zamućeno očno sočivo. Ovaj postupak naziva se “fakoemulzifikacija”, i izvodi se kroz mali operativni rez koji najčešće ne zahteva šivenje, omogućavajući brži oporavak i samenje rizika od komplikacija. Nakon uklanjanja zamućenog sočiva, u oko se ubacuje veštaćko intraokularno sočivo koje se pozicionira na mesto odstranjenog prirodnog sočiva – iza dužice oka.

Nakon implantacije intraokularnog sočiva, hirurg zatvara operativni rez, najčešće bez šivenja. Na oko se potom postavlja štitnik ili zavoj.

Pre operacije katarakte, vaš oftalmolog će obaviti kompletni pregled i proceniti da li postoje udružene bolesti i razlozi zbog kojih eventualno ne treba operisati kataraktu. Objasniće vam stanje oka i eventualne rizike.

Takođe, merenjem će odrediti biometrijske vrednosti (zakrivljenost rožnjače i dužinu oka) i pomoću njih odrediti odgovarajuću dioptriju potrebnog intraokularnog sočiva, kako bi se postigla najbolja moguća postoperativna vidna oštrina. Danas postoje različite vrste intraokularnih sočiva zavisno od individualnih potreba pacijenta.

Sama operacija obično traje oko 15 minuta, ali boravak na klinici obično traje nešto duže zbog preoperativne pripreme i širenja zenica. Posle operacije vaš oftalmolog će vam propisati kapi za oči koje ćete koristiti na propisani način narednih mesec dana.

Tokom prvih nekoliko dana, vid može biti malo zamućen ali postepeno dolazi do oporavka. U prvih 7 dana nakon operacije treba izbegavati aktivnosti koje mogu oči izložiti prljavštini i prašini, dok u prvom mesecu treba izbegavati teške fizičke aktivnosti i podizanje većeg tereta. Ukoliko je potrebno, hirurg će vam dati i individualne preporuke vezane za oporavak nakon operacije katarakte.