DIJAGNOSTIKA oct masina

Dijagnostika

Ukoliko Vaš oftalmolog tokom pregleda posumnja na neko oboljenje oka, predložiće ciljanu dodatnu dijagnostiku. Sve dijagnostičke procedure su potpuno bezbedne, bezbolne i maksimalno komforne za pacijenta.

Optička koherentna tomografija (OCT) prednjeg i zadnjeg segmenta oka

Neinvazivnana dijagnostička metoda koja koristi svetlosne zrake za dobijanje detaljnih slika poprečnih preseka očnih struktura. Najčešća upotreba je u dijagnostici bolesti zadnjeg segmenta oka – žute mrlje i retine, kao i za analizu sloja nervnih vlakana i stanja vidnog živca kod pacijenata obolelih od glaukoma. OCT prednjeg segmenta oka koristi se za analizu rožnjače (analiza strukture i merenje debljine) i anatomskih odnosa u uglu prednje očne komore.

DIJAGNOSTIKA oct makula
biometrija oka

Lenstar optička biometrija oka

Neinvazivno merenje pomoću svetlosnih zraka kojim se određuju parametari rožnjače, dužina očne jabučice i pojedinih delova prednjeg segmenta oka radi precizne kalkulacije dioptrije veštačkog sočiva, za ugradnju tokom operacije katarakte.

Ultrazvučna dijagnostika

A scan ultrazvuk – kontaktna metoda za procenu dužine oka, odnosa pojedinih struktura prednjeg segmenta oka i postojanja patoloških promena u staklastom telu. Najčešće se koristi za biometričke oka radi izračunavanja dioptrije intraokularnog veštačkog sočiva za ugranju tokom operacije katarakte kod pacijenata kod kojih zbog gustine i starosti katarakte nije moguće merenje beskontaktnom optičkom metodom.

B scan ultrazvuk – dijagnostika i procena stanja na zadnjem segmentu oka sa neprozirnim medijima (zamućena rožnjača, sočivo, staklasto telo). Daje dvodimenzionalnu sliku.

ultrazvuk oka
DIJAGNOSTIKA spekularna mikroskopija

Spekularna mikroskopija

Beskontaktna optička metoda za analizu endotela (unutrašnjeg sloja) rožnjače. Sa starenjem kao i kod određenih oboljenja rožnjače dolazi do gubitka endotelnih ćelija što vremenom može dovesti do njene dekompenzacije i zamućenja. Ovo je posebno značajno kod planiranja operacije katarakte kako bi se preduzele adekvatne mere za zaštitu endotela tokom operacije.

Vidno polje

Vidno polje je metoda za funkcionalno ispitivanje oštećenja vidnog živca i vidnog puta. Metoda je neinvazivna ali zahteva saradnju pacijenta u trajanju od petnaestak minuta.

Glaukom, bolesti vidnog živca, šlog i druge bolesti mozga mogu uzrokovati gubitak u perifernom i centralnom vidu koje se manifestuju kao promene u osetljivosti ili ispadi u vidnom polju.

vidno polje