Mikrohirurgija oka

Mikrohirurgija oka u očnoj bolnici MC Vidar Latinović obavlja se ambulantno u lokalnoj anesteziji. U dve savremeno opremljene operacione sale, naši hirurzi svakodnevno obavljaju intervencije, najčešće:

Hirurgija katarakte sa ugradnjom savremenih veštačkih sočiva
Hirurgija glaukoma – filtracione operacije i operacije sa ugradnjom intraokularnih šantova
Konvencionalna i vitreoretinalna hirurgija mrežnjače i staklastog tela (kod dijabetične retinopatije, ablacije mrežnjače, krvarenja i drugih dubinskih komplikacija u oku kao posledica povreda, drugih očnih bolseti ili operacija)
Operacije na kapcima i pomoćnim organima oka

Operacija katarakte

Fakoemulzifikacija – Savremena ultrazvučna metoda operacije katarakte koja se u široj javnosti često poistovećuje sa laserskom operacijom. Posebni aparati, ultrazvučnim talasima fragmentišu i uklanjaju zamućeno očno sočivo. To je metod sa minimalnim rezom, koji bez šava brzo zarasta.

Ugradnja veštačkog intraokularnog sočiva zamenjuje dioptriju prirodnog očnog sočiva, a bira se prema potrebi i želji pacijenta. Moguće je odabrati i takvu vrstu sočiva koja obezbeđuju vid na daljinu i blizinu (refraktivna, akomodativna sočiva). Ugrađeno sočivo ne zahteva brigu, ne skida se i ne oseća, ono postaje trajni deo oka koji preuzima ulogu prirodnog sočiva. Sve češće se zamena očnog sočiva koristi i za korekciju refraktivnih grešaka oka, u smislu korekcije visokih dioptrija refraktivnom hirurgijom.